Fietsen van Heeg naar Balk en terug met een Skûtsje

Afstand: 24.9 km
Aantal sterren:
Datum gereden: 29-04-2023

Tijdens het zoeken naar een leuke fiets route om tijdens een weekendje in Friesland te fietsen, stuitte ik op een wel heel bijzondere route: Rondje Heeg – Balk – Heeg. Op zich niets bijzonders, maar dit keer was het niet alleen fietsen, maar er zat ook een heel stuk bij op een boot, op een skûtsje. Het zit zo: je fietst bijvoorbeeld van Heeg naar Balk (of andersom, van Balk naar Heeg) en dan stap je op een Skûtsje (de fiets gaat mee) en je zeilt terug naar de plaats waar je begon. Dit kan via het beurtveer Heeg-Balk, op skûtsje Aleida = Hendrika.

Fietsen in Friesland van Heeg naar Balk

Het eerste stuk (tenminste, in ons geval) gingen we fietsen. We startten ergens in Heeg en reden naar de start van de route, bij Gaastmeer. De fietstocht ging door een aantal leuke plaatsjes, maar ook door weide- en natuurgebieden. Onderweg hebben we dan ook veel weidevogels gezien en gehoord, zoals de kievit, scholekster en grutto. Eén nadeel: er stond behoorlijk wat wind. Gelukkig hebben we daar op de e-bike niet zoveel, of eigenlijk helemaal geen, last van. Mocht je de route willen fietsen, houd er dan wel rekening mee dat het goed kan waaien.

Wanneer je het eerste dorpje door bent, Gaastmeer, fiets je naar een pontje. Dit pontje kost 1 euro per persoon en brengt je veilig naar de overkant van de Yntemasleat. Daarna kom je door dorpjes als It Heidenskip, Koudum, Harich en Balk. Wij hadden de planning iets te krap ingeschat, waardoor er geen tijd meer was om een terrasje te pakken in Balk. Maar we waren in ieder geval wel ruim op tijd voor vertrek met skûtsje Aleida Hendrika.

skûtsje Aleida Henkrika brengt ons weer naar Heeg

Met een skûtsje terug naar Heeg

Hoe mooi de fietstocht ook was, het kon niet tippen aan het zeilen op het skûtsje. Het was dan wel niet warm, het was wél prachtig weer! Strakblauwe lucht, zonnetje en wind… Prima zeilweer dus!

Voordat we vertrokken met ‘gestreken zeilen’ vanuit Balk vertrokken vertelde de schipper van alles over de boot, onder andere dat deze uit 1905 was en vroeger als beurtschip werd gebruikt. We vertrokken dus op motorkracht, maar toen we eenmaal het Slotermeer bereikte werden de zeilen gehesen. Het werd een heerlijke tocht. Onderweg vertelde de schipper van alles over de omgeving en de geschiedenis. Ik mocht ook nog even het roer ‘bedienen’. Dan merk je pas wat voor krachten er toch op het roer komen. Ik vond het erg leuk, dat ik even mocht ‘sturen’.

Eenmaal aan de overkant van het Slotermeer, bij Woudsend, werden de zeilen weer gestreken en voeren we dankzij de motor door Woudsend en gingen we via de Ie het Heegermeer op. Daar leek het wel wat harder te waaien en gingen we nog een stukkie mooi schuin met het schip. Onderweg zong de schipper nog een paar zeemansliedjes waarbij hij zichzelf begeleidde op een soort accordeon (was het een Concertina?). Mede dankzij het mooie weer werd het een prachtige middag. Na zo’n 2,5 uur varen kwamen we bij Heeg en werden de zeilen weer gestreken, de boot afgemeerd en de fietsen uitgeladen.

Nog een klein stukje fietsen naar de auto en de prachtige tocht zat er weer op.

Mocht je ooit eens in de gelegenheid zijn om deze tocht te fietsen en te varen: DOEN!!

(Visited 184 times, 1 visits today)