Fietsen in Noordwest Friesland

Afstand: 46.8 km
Aantal sterren:
Datum gereden: 01-06-2023

Zondag 1 juni 2023 zou het erg warm worden in Nederland. Plaatselijk werden temperaturen verwacht van boven de 30 graden. Het leek ons daarom een goed idee om langs de kust te fietsen in Noordwest Friesland. Daar  waren we nog niet geweest en omdat bij de vorige fietstochten in Friesland altijd waaide, besloten we om daar een route uit te stippelen. Om lekker wat wind te vangen. En onze e-bikes duwen ons wel door de tegenwind mocht het extreem hard waaien.

De fietsroute door Noordwest Friesland

We maakten weer een knooppuntroute met de ANWB Eropuit app. Als je lid bent van de ANWB én je houdt van fietsen, dan moet je deze app hebben. Deze app is ideaal om fietstochten uit te zetten. Leden kunnen daar ook zelfgemaakte routes delen én je vind daar door de ANWB uitgezette fietsroutes. En nee, ik wordt niet betaald door de ANWB. De knooppuntenroute werd als volgt:

31598551544340691215169632306414855931

De route begint bij knooppunt 31, vlak bij afsluitdijk. Bij het startpunt is een parkeerplaats, Parkeerplaats Viaduct (Zurich).

Fietsen door Noordwest Friesland: start bij Zurich

Toen wij de auto parkeerden bij Zurich, werden we meteen begroet door een kudde schapen die de dijk aan het begrazen waren. Deze schapen lopen er niet alleen omdat het er leuk uitziet: zij onderhouden het gras op de dijk van de Waddenzee. Wanneer je over de dijk loopt of fietst, zul je snel merken dat er vaak schapen lopen, ook al lopen er op dat moment geen schapen. Ze trekken verder zonder door te trekken.

We vertrokken vanaf de parkeerplaats bij Zurich en reden langs de dijk richting het Noordwesten, richting Harlingen. Daar zou een strandpaviljoen moeten zijn, waar we zouden lunchen. We maakten echter wel een denkfout: het waaide namelijk niet. Alle keren dat we in Friesland fietsten waaide het en uitgerekend op het moment dat je wind zou willen was het windstil. Lekker warm dus! Maar het duurde niet lang of we kwamen vlak onder Harlingen bij Strandpaviljoen ’t Zilt.

Lunch aan de Costa del Harlingen

Het was er erg druk en buiten was geen tafeltje meer te krijgen. Er stond nog wel een bankje, dus zijn we eerst daar maar op gaan zitten. Maar omdat het zo warm was zijn we toch maar binnen gaan zitten. De lunch bestond uit een tosti en wat drinken, maar smaakte prima. Door de drukte duurde het allemaal iets langer dan gepland, maar we hadden de tijd aan ons zelf, dus maakten we ons niet druk.

Het strand bij Harlingen (Noordwest Friesland)

Verder via Harlingen

Na de lunch reden we verder door Harlingen. Wat een leuk stadje is dat! Leuke terrasjes, de haven(s), leuke gebouwen…. hier wil ik nog wel een keer naartoe. Na Harlingen reden we nog een stukje over de dijk verder, door en langs plaatsen als Sexbierum, Getswerdersyl, Franeker en Achlum, om in Kimswerd nog een heerlijk koud drankje op het terras van Hotel Greate Pier te nemen. En leuk, knus terras met vriendelijke bediening. Aanradertje!

Vanaf het terras was het nog een paar kilometer terug naar de dijk en naar de auto. Al met al ondanks de hitte een leuk tochtje. Leuk om langs de Waddenzee te fietsen. Water blijft mij toch altijd trekken. Daarom vond ik ook bijvoorbeeld de fietsroute in het Sneekermeergebied zo leuk.

Leermoment

Het leermoment van deze rit: zorg dat je je route ook altijd op papier bij je hebt. Omdat het zo warm was werd mijn telefoon te heet, waardoor de ANWB Eropuit app niet meer werkte. Papier valt nooit uit! Dit is ook de reden waarom er een klein stukje ontbreekt op het kaartje: Strava stopte ermee….

Strava

Bekijk deze rit gerust eens op mijn Strava pagina.

  in 

(Visited 102 times, 1 visits today)