Hoogeveen – Ossesluis en weer terug

Aantal sterren:
Datum gereden: 27-03-2022

Op een mooie zondag eind maart, besloot ik de e-bike te pakken en een stukkie te gaan fietsen. Het werd een route die ik ook al eerder op de racefiets had gemaakt: Naar de Ossesluis en weer terug.

Over de Ossesluis

De Ossesluis is een van de drie sluizen in de Hoogeveensche Vaart. De twee andere sluizen zijn de Rogatsluis en de Nieuwebrugsluis. De Hoogeveensche Vaart betreft een kanaal vanaf de plaats Hoogeveen tot het Meppelerdiep bij Meppel, aangelegd begin 17e eeuw. In 1625 kwam het gedeelte van Echten tot Meppel gereed, dat ook bekend stond als de Nieuwe Grift. Deze vaarweg maakte gedeeltelijk gebruik van de Wetering bij Meppel en van een deel van het Oude Diep, genaamd de Echtenerstroom. Ruim twee eeuwen later werd het kanaal overgenomen door de in 1850 opgerichte N.V. Drentse Kanaal Maatschappij (DKM). Deze werd in 1987 geliquideerd, waarna het kanaal overging naar de provincie Drenthe. In de periode 1964-1988 vond de transformatie plaats naar een modern scheepvaartkanaal: het werd geschikt gemaakt voor schepen van minstens 300 ton, terwijl de vaarweg buiten de bebouwde kommen van Meppel en Hoogeveen werd geleid.Het kanaal heeft een functie voor zowel de beroepsvaart als de recreatievaart.  (bron: Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland)

De Route

Pauzemoment tussen de Ossesluis en Hoogeveen

Op een e-bike is deze route heel goed te doen. Ook bij een forse (tegen)wind, waar ik mee te maken had. Op de terugweg vanaf de sluis richting Hoogeveen stond langs het kanaal een flinke woei, maar door de ondersteuning op de fiets iets hoger te zetten vormde dit geen probleem. Bij de sluis staan diverse bankjes om even van het uitzicht te genieten of gewoon even lekker te gaan zitten. Het is blijkbaar wel een populaire stop, want ook deze keer waren de bankjes bij de sluis bezet. Verderop langs het kanaal was nog een bankje. Daar heb ik even heerlijk gezeten om wat te drinken.

Strava

Deze route is opgenomen met Strava. Hieronder kun je de gegevens bekijken, je kan ook naar de website van Strava zelf gaan.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain
01:20:12
hours
01:09:28
hours
25,07
km
21,66
km/h
26,47
km/h
10,60
meters
(Visited 127 times, 1 visits today)