Fietspuzzeltocht van Onderduikmuseum De Duikelaar

Aantal sterren:
Datum gereden: 18-05-2023

Op Hemelvaartsdag hebben wij een puzzeltocht gefietst. Deze tocht ging langs verschillende oorlogsmonumenten, zodat je aan het einde van de fietstocht een aardig beeld had van hoe het in de tweede wereldoorlog in Nieuwlande en omgeving moet zijn geweest. De fietspuzzeltocht wordt aangeboden door Onderduikmuseum De Duikelaar op Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag  en 2e Pinksterdag. Je kunt het routeboekje kopen bij de balie in het museum, op de Julianastraat 3 in Nieuwlande. Klik hier voor meer informatie.

Puzzeltocht op de fiets

Onderduikershol nabij Nieuwlande, onderdeel van de puzzeltocht

In het begin van de route zaten de vragen dicht op elkaar waardoor het in het begin niet erg ‘opschoot’, maar leerde je wel snel veel van het verhaal en kon je een voorstelling maken van hoe het in die tijd was. Onderweg ga je nog even van de fiets af, om naar het onderduikershol in het bos te lopen. Je kunt er zelfs even in kruipen, als je tenminste tegen vieze kleren kunt. Zo krijg je een indruk van hoe het in het onderduikershol moet zijn geweest. Best indrukwekkend!

De fietspuzzeltocht zelf was zo’n 20 kilometer, maar we gingen vanaf huis op de fiets naar het museum. En ook weer terug natuurlijk. De route startte dus in Nieuwlande en ging door Geesbrug, waar we nog een tweetal oorlogsgraven bezochten. Ook dit was onderdeel van de puzzeltocht. Ook staat in Geesbrug nog een kazemat, waar de fietstocht uiteraard ook nog langs ging. Via een sluis in de buurt bij Zwinderen ging de fietstocht weer terug richting Nieuwlande.

In Nieuwlande hebben we nog even een ijsje gegeten c.q. een milkshake gedronken om via een voor ons nieuwe route terug te fietsen naar Hoogeveen. Ook weer eens leuk! Eenmaal thuisgekomen hadden we volgens de GPS 45,5 kilometer afgelegd.

Strava

Hieronder een samenvatting van de Strava gegevens van de rit. Je kunt voor meer info ook de rit even op mijn Strava bekijken

(Visited 74 times, 1 visits today)