Fietsen rond Grou en Akkrum (Friesland)

Afstand: 35 km
Aantal sterren:
Datum gereden: 04-06-2022

Op 4 juni 2022 besloten we te gaan fietsen in Friesland. In een boekje dat we bij de ANWB winkel hadden we een fietsroute gevonden die ons als beginnende e-bike toerfietsers wel leuk leek. De afspraak om met vrienden te gaan fietsen werd gemaakt en dus bonden we de fietsen op onze auto’s en vertrokken we richting Grou in Friesland.

Vertrek vanuit Grou

Grou vanaf het water
Grou vanaf het water

Met wat flesjes drinken in de fietstas vertrokken we zo’n uur later vanuit Grou op de fiets, op zoek naar het eerste fietsknooppunt bordje. Het was namelijk een zogeheten fietsknooppunt route. Op enig moment vonden we dan toch de juiste route en al snel kwamen we bij het water terecht, alwaar het eerste veerpontje (van de vier pontjes op deze route) nét wegvoer. Gelukkig zag hij ons en keerde hij direct de boot om om ons op te pikken. Het eerste pontje was meteen de leukste van de vier. Een leuk stukje varen en tijdens het varen keken we onze ogen uit naar de leuke bootjes en huizen. Hier zouden we wel kunnen wonen…..

Ook kwamen we nog langs een sloepverhuurbedrijf. Even onthouden, want het is best leuk om te varen denk ik, hier in de omgeving.

Houd er rekening mee dat er vier pontjes zijn op deze fietsroute. De prijzen variëren tussen €1,00 en €1,50. Zorg dus dat je kleingeld mee hebt!

Nadat we aan de ‘overkant’ waren bedankten we de vriendelijke veerman en stapten we weer op de fiets. Nog maar nauwelijks hadden we de gang te pakken, of het volgende pontje diende zich aan. Deze hoefde alleen maar een kanaal over te steken en al gauw konden we weer verder. Als je deze route wilt fietsen, houd er dan rekening mee dat er 4 pontjes zijn. De prijzen variëren tussen €1,00 en €1,50 per persoon/fiets. Zorg dus dat je kleingeld mee hebt. Hoewel je vaak ook kunt pinnen.

De route ging verder langs water, dijkjes en weilanden. Op enig moment kwamen we bij een brug, die we volgens de kaart niet over zouden moeten, maar waar we dan wél heen moesten was niet goed aangegeven. Wij konden het bordje niet vinden, maar dankzij inzoomen op het kaartje van de app konden we toch de route weer oppakken. Al snel kwamen we weer bij een pontje. De schipper was binnen in zijn kantoortje aan het bellen en dus moesten wij even wachten. Gaf niets, we hadden immers alle tijd! We keken daar rond en zagen opeens een terras aan het water. Al snel waren we eens met elkaar: daar gaan we lunchen! Anderhalf uur later zaten we daar nog steeds heerlijk aan het water.

terras aan het water

Maar ja, we moesten toch ook weer een keertje verder he. Dus stapten we de fiets weer op en vervolgden we onze tocht. De tocht ging voornamelijk langs weilanden. Iets te veel weilanden vonden wij. En behoorlijke tegenwind. Totdat we bij Akkrum waren en op zoek gingen naar Kromme Knilles. Daar bestelden we een drankje en een Dame Blanche. Als toetje van de lunch laten we maar zeggen.

Nadat we weer op de fiets gestapt waren was het heel even zoeken om de goede route weer te vinden, maar dat lukte gewoon en fietsten we de laatste etappe richting Grou.

Al met al een mooie route, maar het weer zat ook wel mee! De tegenwind was niet erg, we zetten gewoon een beetje ondersteuning extra in. Ik denk dat deze route gewoon wel minder mooi is bij minder mooi weer, maar waarschijnlijk is dat bij alle fietsroutes.

Strava

De route is gedeeltelijk opgenomen met Strava. Blijkbaar hebben we te lang stilgezeten op de terrassen en is in Akkrum de batterij van de Garmin Edge Explore leeg gegaan. Dus vanaf Akkrum is er geen Strava-data meer. De route was in totaal zo’n 35 kilometer.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
03:54:36
hours
01:37:43
hours
27,31
km
16,77
km/h
25,20
km/h
6,00
meters
870
kcal
(Visited 219 times, 1 visits today)