Rondje VAM berg (Col du VAM)

racefiets en mountainbike

De route stond al enige tijd klaar in Komoot: Een Rondje VAM-Berg, oftwel de Col du VAM. Op zondagochtend 21 maart vertrokken we vol goede moed. Ik op mijn racefiets, Gerben noodgedwongen op mijn mountainbike, aangezien zijn mountainbike een zachte band had. Bij nadere inspectie bleek dat deze band ‘op’ was en vervangen moet worden. De VAM berg was het parcours tijdens het NK Wielrennen in 2020. Met veel plezier en respect voor de renners heb ik toen de wedstrijd op de TV gevolgd.

Pittig windje

De wind stond ‘gunstig’. Dat wil zeggen: heen tegen, terug mee. Alleen in de open vlaktes stond een behoorlijk sterke wind. Op de racefiets ging je daar makkelijker tegenin dan op de mountainbike, die voor dit soort werk toch iets minder geschikt is. Maar het mocht de pret niet drukken en na enige tijd doemde de VAM berg op. Zag er best hoog uit! In het verleden hebben we daar wel eens een wandeling gemaakt, maar op de fiets is dat toch anders. We moesten eerst nog even om de berg heen fietsen. Voordat we de berg zouden beklimmen even een banaantje en een slokje water om weer even op krachten te komen. Die tegenwind was toch wel pittig, en de weg zag er stijl uit!

De beklimming

Col du VAM

De beklimming viel achteraf mee. Best stijl, maar op het middenstuk kon je even op adem komen. Ik denk dat wij de kortste beklimming hadden; je kunt op een paar manieren naar boven namelijk. Dat is iets om uit te zoeken als de conditie wat beter is. Maar zoals gezegd: Het viel mee. Het was te doen. Natuurlijk was ik wel moet toen ik boven was, want dat klimmen ben ik natuurlijk niet gewend. En na een paar keer een stukje fietsen is je conditie natuurlijk niet in een keer helemaal top. Het was koud en het waaide behoorlijk, dus even uithijgen, een foto bij het bord ‘Col du VAM’ en toen afdalen. De volgende keer neem ik misschien wel de kasseienstrook, bekend van het NK wielrennen van 2020, waar Matthieu van der Poel won.

De afdaling

De afdaling vond ik minstens net zo spannend als de beklimming. Volgende keer zal ik vast sneller gaan, maar ik vond het nu best spannend en heb af en toe de rem even voorzichtig gebruikt. Op zich ligt er prima asfalt en was de weg schoon, dus kun je wel harder. Ik ben echter niet zo’n held en kijk liever eerst de kat uit de boom. Toch was het leuk om te doen en ik denk dat ik de volgende keer met wat minder remmen naar beneden ga.

Strava

Hieronder de gegevens die uit Strava kwamen rollen.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain
01:40:34
hours
01:20:52
hours
26,88
km
19,94
km/h
43,92
km/h
40,30
meters

Je kan ook even kijken bij Strava zelf

(Visited 949 times, 1 visits today)