Weet wat je eet: lees de etiketten

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je weet wat je eet. Hoeveel calorieën krijg je binnen? Hoeveel vet, hoeveel koolhydraten en hoeveel eiwitten? Een grote tip hierbij is: waar het meeste van in zit in een product, staat bovenaan. Maar hoe helpt het lezen van etiketten nou bij het afvallen?

etiketen lezen

Over het algemeen is het lezen van etiketten van voedingsmiddelen een waardevol hulpmiddel bij het afvallen. Hierdoor kun je namelijk weloverwogen beslissingen nemen over het voedsel dat je consumeert, je kunt de portiegroottes controleren, gezondere opties kiezen en je voortgang richting je doelen volgen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een complex proces is waarbij ook factoren betrokken zijn zoals algemene voedingspatronen, fysieke activiteit, slaap, stressmanagement en individueel metabolisme.

De voedingswaarde begrijpen dankzij etiketten

Door voedseletiketten te lezen, krijg je inzicht in de voedingswaarde van het voedsel dat je consumeert, inclusief calorieën, macronutriënten (zoals eiwitten, koolhydraten en vetten), vezels, vitamines en mineralen.

Deze informatie help je weloverwogen keuzes te maken over portiegroottes en de totale calorie-inname, wat cruciaal is voor gewichtsbeheersing.

Portiecontrole

Voedseletiketten geven informatie over de portiegrootte, zodat je de juiste portiegroottes kunt bepalen. Door te letten op de portiegroottes en portiegroottes die op de etiketten staan ​​vermeld, kun je overeten voorkomen en je calorie-inname beter onder controle houden.

Gezondere opties kiezen door het lezen van etiketten

Voedseletiketten bevatten vaak informatie over de belangrijkste voedingsstoffen die moeten worden beperkt (zoals verzadigd vet, transvet, natrium en toegevoegde suikers) en voedingsstoffen die moeten worden toegevoegd (zoals vezels, vitamines en mineralen).

Hierdoor kun je producten vergelijken en opties kiezen die minder ongezonde componenten en meer nuttige voedingsstoffen bevatten, waardoor de algehele gezondheid wordt bevorderd en het afvallen makkelijker gemaakt wordt.

Verborgen calorieën identificeren

Voedseletiketten kunnen je wijzen op verborgen bronnen van calorieën, zoals toegevoegde suikers en ongezonde vetten, in bewerkte en verpakte voedingsmiddelen.

Als je je bewust bent van deze verborgen bronnen van calorieën, kun je gezondere keuzes maken en je totale calorie-inname verminderen, wat essentieel is voor gewichtsverlies.

Voortgang volgen dankzij etiketten

Door de voedingswaarde van het voedsel dat je eet (en drinkt) bij te houden door de etiketten te lezen, kun je je voortgang richting je doelstellingen voor gewichtsverlies volgen. Door je calorie-inname, macronutriëntenbalans en algehele nutriënteninname te controleren, kun je je dieet indien nodig aanpassen om uw inspanningen voor gewichtsverlies te ondersteunen. Er zijn overigens voldoende apps die je op je telefoon kunt zetten waarbij dit heel handig gaat: je scant de streepjescode, vult in hoeveel je ervan eet of drinkt, en klaar is kees. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld de Calorieën- en voedingstracker van Virtuagym

(Visited 7 times, 1 visits today)