De weegschaal: gebruik hem goed

Als je gaat afvallen als vijftigplusser gebruik je hoogstwaarschijnlijk een weegschaal om te zien óf je daadwerkelijk afvalt. En doe je het niet, dan is mijn eerste tip wat dat betreft: wel doen! Ga je dagelijks wegen! Maar ik zal je meteen verklappen: grote kans dat je de ene dag lichter bent en de andere dag weer zwaarder. Dit is normaal. En die dagelijkse verschillen zijn voor het overgrote deel te verklaren door vocht.

De ene keer houdt je lichaam meer vocht vast dan de andere keer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan het gebruik van zout in je voedsel, slaap(gebrek), hormonen, enzovoort. Hoe het precies zit weet ik niet, maar ik ben ook geen expert op dat gebied. Alleen ervaringsdeskundige. Het doet er ook niet toe. Laat je dus niet van de wijs brengen als je in een calorietekort zit en toch bent aangekomen. Hoogstwaarschijnlijk is dat allemaal vocht en zal het met een dag of een paar dagen weer weg zijn.

Wegen: neem een weekgemiddelde

Om een betrouwbaar(der) beeld te krijgen, werk ik met een weekgemiddelde. Ik ga elke dag op de weegschaal staan en noteer het aantal kilo’s. Na zeven dagen tel ik het aantal kilo’s op en deel het door zeven. Zo heb je een weekgemiddelde. Dit zorg voor minder schommelingen en je ziet sneller of je werkelijk afvalt, door de weekgemiddelden te vergelijken.

Bijvoorbeeld:

  • Maandag 85.1
  • Dinsdag 85.5
  • Woensdag 85.4
  • Donderdag 84.8
  • Vrijdag 84.7
  • Zaterdag 85.1
  • Zondag 84.9

Totaal: 595 / 7 = 85.07 kg

Nog een extra tip: weeg elke dag op hetzelfde moment. Ik weeg mezelf altijd ’s morgens als ik wakker wordt. Dan ga ik eerst naar het toilet en daarna ga ik me wegen. Ik zet de weegschaal ook altijd op dezelfde plek. Het is een routine geworden, ik denk er niet eens meer bij na dus het kost ook geen moeite.

De weegschaal is niet heilig

Staar je niet blind op de weegschaal. Het is slechts een hulpmiddel om te zien of jouw afvaldoelen dichterbij komen. Dus als je de ene dag weer meer weegt dan de dag ervoor is er geen probleem. Maak het dan ook geen probleem. Houd je weekgemiddeldes in de gaten. Gaan die omlaag, dan ben je goed bezig!

Heb je een keer te veel gegeten en ben je bang dat je bent aangekomen? Ga ook dán op de weegschaal staan! Je zult zien dat het allemaal wel mee valt. Je komt echt geen kilo’s aan van een een keer te veel eten. Blijf gewoon eerlijk tegen jezelf. Hou jezelf niet voor de gek. Ga je wegen, noteer het voor je weekgemiddelde en je zult zien dat wanneer je daarna gewoon weer doorgaat met het afvallen dat je gewoon afvalt.

(Visited 14 times, 1 visits today)