Gutenberg blokken in Woocommerce

Gutenberg blokken in Woocommerce

Soms is het wenselijk om Gutenberg blokken te gebruiken in Woocommerce. Standaard is dit echter (nog) niet mogelijk. Misschien dat het in toekomstige versies wel kan. In mijn geval gebruikte ik Woocommerce 5.1.

Wanneer je gebruik wilt maken van de blokken van Gutenberg in je Woocommerce product dien je wat code toe te voegen aan de functions.php van je (child) thema.

De functie die je in je functions.php moet zetten is onderstaande code:

function wplook_activate_gutenberg_products($can_edit, $post_type){ 
  if($post_type == 'product'){
    $can_edit = true;
  } 
  return $can_edit;
 }
add_filter('use_block_editor_for_post_type', 'wplook_activate_gutenberg_products', 10, 2);

Na het implementeren van deze code kun je bijvoorbeeld de FAQ blokken van de Yoast SEO plugin gebruiken, wat weer goed uit kan pakken voor je ranking in Google. In feite kun je elk type block uit Gutenberg gebruiken die je maar wilt om je productpagina op te maken. De mogelijkheden zijn legio! Het enige dat je nodig hebt is je eigen creativiteit!

Multistore en Gutenberg blokken

Let wel even op als je ook MultiStore plugin gebruikt. Wanneer je namelijk in Woocommerce een product gaat bewerken dat ook op andere websites staan, kan het fout gaan wanneer je de producten gaat synchroniseren.
Plaats daarom de hierboven beschreven functie ook op die websites, om problemen met het tonen van je productpagina te voorkomen. Wanneer de functie namelijk niet is toegevoegd aan de andere site(s) kun je op die site(s) geen gebruik maken van Gutenberg. De opmaak van de pagina zal dan niet goed worden weergegeven.

Plaats in dat geval voor alle zekerheid dus op alle sites met een childstore van je originele webshop de functie in de functions.php. Hiermee voorkom mogelijke problemen. Bovendien kun je ook in andere producten daar gebruik maken van de Gutenberg Blokken. Een zogeheten Win-Win situatie dus.

Ik wens je veel plezier bij het opmaken van je productpagina’s.

(Visited 166 times, 1 visits today)